Addiction coaching

Addiction coaching

Ik ben ook een goede coach voor mensen die niet meer actief in hun verslaving zitten, maar nu nog wel kampen met de worsteling die dit oude gedrag uit het verleden met zich meebrengt. Ik kan jou helpen om hier nú, en in de toekomst, mee af te rekenen. Ik reik je het gereedschap aan waarmee je de kans, om in oude valkuilen te stappen, verkleint.

Een verslaving is moeilijk uit te leggen aan mensen die zelf nooit verslaafd zijn geweest. Eigenlijk is het onmogelijk weet ik uit eigen ervaring. Als ik er zelf al eerlijk en open over durfde te vertellen, dan was de reactie eigenlijk altijd: ‘…ik begrijp niets van jouw gedrag.’
Ik zie verslaafd gedrag als een klein, zwart balletje in je hoofd. Dat balletje heeft elk mens, maar het is maar een heel klein balletje. Het opbouwen van een verslaving is vaak een aangeleerde manier om te dealen met (heftige) pijn en/of verdriet. Het kleine, zwarte balletje wordt zo steeds groter. Op het moment dat je verslaafd bent, worden er stoffen aangemaakt om die pijn of dat verdriet te verdoven. Het balletje is ondertussen een grote, zwarte bal geworden, die alles in je hoofd wegdrukt en alle ruimte opvult. Zo geeft het je troost. Ikzelf vond ook troost in mijn gokverslaving, maar werd zo afgeleid van waar ik echt tegenaan liep. Daar was geen plaats meer voor. Het voeden van de alles wegdrukkende, gitzwarte verslavingsbal is op een gegeven moment namelijk de makkelijkste weg, maar is een door jouwzelf aangeleerd mechanisme. Vechten daartegen lijkt onmogelijk, want op een gegeven moment neemt de verslaving het simpelweg over. Ik begrijp dat, want ik heb dat zelf gevoeld en meegemaakt. In mijn begeleiding weet ik dus hoe het voelt om dat balletje weer te laten krimpen en hoe langzaam dat soms gaat. Maar ik kan je helpen om dit proces zonder kleerscheuren te doorlopen, omdat ik weet welke – vrij specifieke – hulp hierbij de juiste ondersteuning geeft.